Jedzenie na Teneryfie

08.12.2015

Udane wakacje to także dobre jedzenie. Zobacz czego musisz koniecznie spróbować na Teneryfie. Będzie smacznie.

Jedzenie na Teneryfie

Jedzenie na Teneryfie to ostatnia część naszego przewodnika po wyspie. Czego spodziewać się po hiszpańskiej kuchni?

 

Jedzenie na Teneryfie

Kuchnia hiszpańska to jedna z najpopularniejszych kuchni w Europie. Opiera się ona głównie na specjalnościach regionalnych, w których podstawą są ryby, owoce morza, warzywa oraz oliwa z oliwek przyrządzane na mnóstwo różnych sposobów. Paella, gazpacho czy tapas to najbardziej charakterystyczne potrawy jadane w Hiszpanii i nie tylko.

 

Tapas – niewielkie przekąski serwowane do napojów (wino, piwo). Są podane na zimno lub ciepło, a jada się je popołudniu. Mogą to być same oliwki lub bardziej skomplikowane dania. Do najpopularniejszych patatas bravas (ziemniaki smażone w głębokim oleju), jamon serrano (małe kanapki z szynką serano), mariscos (owoce morza) czy też orejo (ucho wołowe smażone na głębokim tłuszczu)

 

Gazpacho – hiszpańska zupa, która nie wymaga gotowania i podawana jest na zimno. W zależności od odmiany składa się z pomidorów lub suszonych warzyw oraz octu/czosnku i oliwy z dodatkiem rozmoczonego chleba
Gambas a la plancha – czyli grillowane krewetki z dodatkiem oliwy z oliwek, soku z cytryny oraz soli lub pieprzu. Krewetki muszą być podane zaraz po zdjęciu z grilla.

 

Paella – potrawa wywodząca się z walencji, która także ma kilka odmian. Jej podstawą jest ryż z dodatkiem szafrany, podsmażany i gotowany z dodatkami. Na Teneryfie najczęściej podawany z owocami morza. Paella powinna być serwowana bezpośredni w naczyniu, w którym ją przygotowano.

 

Będąc w Hiszpanii nie można nie spróbować tradycyjnej Sangrii czyli napoju alkoholowego na bazie wina z dodatkiem owoców, soków owocowych oraz lodu. Smakuje rewelacyjnie.

Na wyspie jest niezliczoną ilość knajpek i restauracji. Każdy znajdzie tutaj coś dla siebie zaczynając od lokalnych przysmaków, poprzez restauracje tematyczne z kuchnią włoską, indyjską, na lokalach typu fast food kończąc.

jedzenie na teneryfie

fot. Restauracja Tapas Pato de Oro w San Blas. Na zdjęciu Carne con papas (6€), Habas verdes con jamon y cebolla (5€, bób, cebula, szynka serano) oraz Chorizo al infierno (6€, mięsne kulki w sosie pomidorowym)

 

Jedzenie na Teneryfie – ceny

Przykładowe ceny posiłków w restauracjach:

  • świeżo wyciskany sok owocowy – 3,50 € (stoisko przy plaży),
  • english breakfast 5€,
  • krewetki 5€,
  • pizza 5-8€,
  • makarony 5-7€,
  • Paella 10-12€

 

Oczywiście jeżeli mieszkamy w apartamencie z kuchnią najtaniej będzie przygotować posiłki we własnym zakresie. Ceny w sklepach są na podobny poziomie lub nieco wyższe niż w Polsce. Najlepsze ceny znajdziemy w Lidlu (sporo produktów dostępnych w naszych Lidlach w zbliżonych cenach) i innych supermarketach.

Przykładowe ceny:

  • Opakowanie wędlin (salami, chorizo)  1-1,50€
  • Pieczywo (3, 4 bułki) 1€
  • Chleb tostowy 1,50€ (Lidl)
  • Sok 1l – ok. 1,50-2€
  • Chipsy ok. 1€ (Lidl)
  • Whisky 0,7l – 8€ (Lidl)
  • Jim Beam 1l – 16€

Najlepsze oferty wakacji na Teneryfie znajdziecie w serwisie wczasy.pintrip.pl